Nieuw Talent: Laura Meijering

Unravelau: Laura Meijering and the inspiring story of her brand.

By INSPIRING STORIES on July, 2018

Naam: Laura Meijering

Leeftijd: 23 jaar 

Opleiding (hoeveelste jaar of afgrond in maand + jaartal):  Fashion Design gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU), in juni 2016 Bachelor of Arts behaald.

Instagram: meijering.laura (dit is een algemeen/persoonlijk account welke niet alleen op mijn werk is gericht. We zijn bezig om voor het laatstgenoemde een apart account op te zetten, waarschijnlijk onder de naam LAURA MRNG. Meer info hierover volgt natuurlijk op mijn persoonlijke account).

Facebook page: LAURA MRNG

Website: http://lauramrng.tumblr.com/E-mail: laura.m.meijering@gmail.com

Photo by Loet Koreman

Was je vanaf jongs af aan geïnteresseerd in mode? Zo ja, waarom?

Vanaf het moment dat ik mijzelf kon aankleden was ik altijd bezig om met mijn kleding een verhaal uit te beelden. Als 4-jarige was dit in de vorm van een prinsessenjurk, een knalroze ballerina pakje en jurken met druk bezette bloemenprint. Helaas was ik verplicht om in ‘normale’ kleding naar school te gaan en moest ik mijn dromerige-ik op een andere manier zien te uiten. Dit deed ik doormiddel van tekenen en schilderen waar ik urenlang geconcentreerd aan één stuk werkte. Naarmate ik ouder werd nam het tekenen af en legde ik mijn focus weer op kleding. Ik verzon mijn eigen manieren om de verhalen in mijn hoofd om te zetten in kleding die opviel maar niet als kostuum overkwam.  

Na aandringen van mijn moeder ben ik de vooropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten gaan volgen. Hier kwam ik erachter dat ik het meest gelukkig werd om mijn zelf gecreëerde wereld te delen met anderen en hier uiteindelijk carrière van maken. Door mijn passie voor mode en kleding begon ik in 2012 aan de opleiding Fashion Design en heb hier nooit een moment spijt van gehad. 

 

Zo nee, waardoor is je interesse in mode ontstaan?

Wat inspireert je het meest?

Muziek. Met name muziek van vóór 1990. Ik vind de teksten hiervan veel pakkender en de melodieën aangrijpender waardoor je dichter bij je eigen gevoel kunt komen. Daarnaast ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in denkwijzen van mensen en raak ik geïnspireerd door biografieën te lezen van mensen die op hun manier een verandering in andermans leven hebben teweeg gebracht. 

 

Op welke manier is duurzaamheid bij jou werk en/of werkwijze van toepassing?

Duurzaamheid is het uitgangspunt van mijn werk maar nooit een demping op mijn creativiteit geweest. Ik ben een fashion designer wat betekend dat ik begin met het ontwerp en hierbij nog niet nadenk over het patroon technische of welke stoffen ik ga gebruiken. In eerste instantie draait het om het gevoel dat ik met mijn werk wil uitstralen en het gevoel wat het de drager geeft. Tijdens het realisatie proces zorg ik dat mijn ontwerpen op een verantwoorde manier tot stand komen door bewuste materiaalkeuzes en afwerkingen. Ik heb ervoor gekozen om met mijn graduation collection een bewustzijn bij de kijker los te maken door dramatische, uiteenvallende silhouetten te presenteren. De materialen waren allemaal duurzaam en sociaal verantwoord. In een volgende collectie wil ik opzoek gaan naar hoe ik niet alleen dit statement kan maken maar ook een product kan aanbieden wat lang mee gaat of hervormbaar is. 

 

Denk je dat jij de wereld kunt verbeteren?

Natuurlijk. Bovendien ben ik dat al aan het doen. Ik vind dat iedereen die zich bewust is van zijn acties en welke gevolgen dit heeft voor de omgeving, zowel sociaal, economisch als ecologisch, een wereldverbeteraar is. De volgende stap is namelijk hiernaar toe handelen. En dat betekend niet dat je voortaan nooit meer je kleding wast, groenen smink op je hoofd smeert en de rest van je leven bomen gaat knuffelen. Juist de kleine veranderingen die bij jouw levensstijl passen maken al een verschil. En hoe belangrijker jij de aardbol vindt, hoe meer je hierin zal investeren om duurzamer te zijn. 

Welk gedeelte van het ontwerpen vind je het leukst?

Het verhaal bedenken en jezelf hierin laten meeslepen zodat je de realiteit vergeet en los kan gaan in je creativiteit. 

Hoe komt je werk tot stand? Kun je je proces beschrijven?

De volgende methode die ik omschrijf klinkt heel gestructureerd en het is altijd een richtlijn die ik aanhou maar soms skip ik ook delen hiervan of doe ik ze juist nog een keer over. 

Ik begin met een thema wat mij aangaat en vaak is dit sociaal-gerelateerd. Momenteel is dit hoe ik duurzaamheid onder de aandacht van het publiek kan brengen. Om sterker in mijn boodschap te worden kijk ik veel documentaires zoals een heel goed voorbeeld ‘The True Cost’, TED-lezingen, documentaires over mensen die een verandering hebben gemaakt en artikelen in deze lijn.

Daarna schrijf ik mijn gedachtegang op en gebruik ik sterke woorden in de vorm van een betoog. Hier haal ik vervolgens steekwoorden uit en dit is eigenlijk het startpunt voor de collectie. De steekwoorden worden gerangschikt en bij elk woord komt een inspiratie afbeelding, een kleur, een vorm, een moulage, een stof, een gevoel  etc. en al deze dingen samen leiden tot de eerste ontwerpen. Het ontwerpen is op papier en is bijna in een soort trance. Aan een stuk door schets ik heel veel verschillende ontwerpen en soms series die op elkaar lijken. Na zo’n sessie selecteer ik de beste en ga ik daar weer op door. Als ik denk dat ik een redelijk goede set ontwerpen heb, mouleer ik deze en pas ik schets weer aan. Dit proces gaat een tijd heen en weer. En gaandeweg komen de materialen erbij kijken en doe ik hier reeksen van experimenten mee. Eigenlijk tot de laatste maand ben ik bezig met uittesten en dan weet ik dat mijn tijd op is en gaat alle focus naar het realiseren van de collectie. 

Werk je vaak samen met andere creatieve mensen? Zo ja, op welke manier?

Ik denk dat elke ontwerper het liefst alles zelf doet maar gelukkig heb ik dankzij mijn opleiding ook geleerd dat het niet alleen effectiever maar ook bevredigender werkt om samen te werken. 

In ons derde jaar van de opleiding was het verplicht om met andere studierichtingen een project op te richten. Het voelde heel vrij om samen te weten dat alles mogelijk is en het zorgden voor respect naar mekaar en mekaars werk. Ook kwamen we erachter dat we zelf moesten toegeven wat onze sterke punten waren en onze minderen om zo een betere taakverdeling te krijgen. Maandelijks reflecteren op elkaar zorgden ook voor openheid en kritiek zorgden ervoor dat je juist harder ging werken. 

Tijdens mijn afstudeerjaar heb ik  van samenwerken dus zoveel mogelijk gebruik gemaakt. De schoenen ontwierp ik samen met een studiegenoot die gespecialiseerd was in schoenontwerp. Voor de fotoshoot had ik een heel team wat aan één beeld werkte en zelfs voor de realisatie van de collectie heb ik anderen aan mijn outfits laten werken. Momenteel ben ik met een oud-studiegenoot bezig om samen outfits voor een korte film te ontwerpen en ben ik altijd opzoek naar nieuwe samenwerkingen. 

 

Van welke ontwerper zou je het liefst een show bijwonen en waarom?

Alexander McQueen by Alexander McQueen. Dus de shows toen hij zelf nog leefde. Het concept van de ontwerpen werd namelijk ook in de show doorgetrokken door de onderliggende  psychische boodschap. In Londen ben ik naar zijn tentoonstelling geweest waar elke collectie te zien was. Hierdoor had je bijna het gevoel alsof je zijn einde kon aanvoelen naarmate de collecties zich opbouwden. Ik denk dat als je niet alleen mensen weet te raken door  het beeld van jouw ontwerpen en de styling maar het publiek ook met een dieper gevoel kan achterlaten, waar niet direct de vinger op kan worden gelegd. Dat je dan als ontwerper hebt geëxcelleerd tijdens je show. 

 

Wat onderscheidt jou van andere ontwerpers?

Mijn perfectionisme en doorgedraaide doorzettingsvermogen. Mijn perfectionisme kent momenten van bijna tegen het autistische aan en ik kan mij om de meest nutteloze details heel erg druk maken. Hierdoor is mijn doorzettingsvermogen ook gevormd omdat het altijd beter kan. Soms zijn dit eigenschappen die mij in de weg zitten maar vaak zorgt het ervoor dat ik niet snel genoegen neem met het eerste idee en altijd een stapje verder wil zetten. Hierdoor ben ik aan het einde in ieder geval altijd tevreden met wat ik heb neergezet omdat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan.  

 

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Volgend jaar ben ik van plan om een Master in het buitenland te volgen welke gericht is op Sustainable Fashion. Niet alleen als investering voor mijn eigen brand maar ook op een verbeterde baangarantie. Graag zou ik eerst voor andere bedrijven willen werken als sustainable designer. Zodra ik denk dat ik genoeg ervaring heb opgedaan en het juiste team aan mensen om mij heen heb verzameld wil ik mijn eigen brand lanceren. Waar en hoe groot het brand wordt laat ik over aan wat mij het meest gelukkig maakt. Hard werken om een fantastisch eindresultaat te behalen zal altijd in mij zitten maar ik weiger om mijzelf kapot te werken voor de industrie.